De Trog is opnieuw Factory of the Future

Bio Bakkerij De Trog uit Ieper ontving de prestigieuze award ‘Factory of the Future’ uit handen van Vlaams minister-president Geert Bourgeois. Het is al de tweede keer dat het bedrijf deze award in ontvangst mag nemen. 

Tijdens het evenement Factories of the Future in Kortrijk Xpo beloont Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, de meest toekomstgerichte productiebedrijven van Vlaanderen. Bio Bakkerij De Trog is een biologische en ambachtelijke bakkerij die gebruik maakt van natuurdesem. Een van de uitdagingen van De Trog is het verzoenen van het ambacht met het opschalen van de productie. Om de kwaliteit te garanderen, maakt het bedrijf gebruik van big data.

 

Mede-organisator Jan Vander Stichele, voorzitter van Flanders’ FOOD, de speerpuntcluster van de Vlaamse agro-industrie: ‘De winnaars van de Factory of the Future Awards tonen dat elk voedingsbedrijf, ook de vele kmo’s, stappen kan zetten om zich aan te passen aan de vereisten van Industrie 4.0.’ De vierde industriële revolutie, na revoluties ontketend door stoom, elektriciteit en computers, draait rond intelligence. Big data, de cloud, artificiële intelligentie en het internet der dingen veranderen fundamenteel de manier waarop we werken.

Bio Bakkerij De Trog speelt in op die evolutie door data te verzamelen over het productieproces. Natuurdesem is een levende cultuur die reageert op omgevingsfactoren als temperatuur of luchtvochtigheid. Sinds jaar en dag worden de data over de steeds wisselende omstandigheden verzameld. Via algoritmes trekt het bedrijf er lessen uit.

Bio Bakkerij De Trog werkt daarnaast ook met Google Glass, inspectiecamera’s, automatische controle en op maat gemaakte machines. Door de grondstof, biologische bloem, en het arbeidsintensieve proces is automatisatie nodig. ‘We kiezen voor state-of-the-art-apparatuur en digitaliseerden de operationale processen. Onze medewerkers staan centraal. We maken het werk minder belastend door ergonomische technologie en zorgen voor een beperking van het repetitieve’, zegt Hendrik Durnez van De Trog.

Via de kwis Bakery Battle leren werknemers op hun smartphone spelenderwijze veiligheidsregels en doen ze kennis op over het productieproces. ‘Onze mensen leren sneller en betrouwbaarder dankzij de app’, zegt Marc Van Hoeck van De Trog en valueXstream, gespecialiseerd in consulting en interimmanagement op het vlak van supplychain. ’Een slimme manier om digitalisering in te zetten om veiligheidsvoorschriften, omgang met machines of interne regels te doen leven in het bedrijf’, roemt Fevia het initiatief. De Bakery Battle app van Bio Bakkerij De Trog won eerder ook de award van Digital Project of the Year van Datanews.

‘Nog belangrijker dan die award is de erkenning dat we De Trog hebben klaargestoomd om ook in de toekomst de toonaangevende biobakkerij in de Benelux te zijn, zegt Stijn Switten van De Trog. Ook de traiteurafdeling van Colruyt en voedsellaboratorium Lavetan ontvingen een award.


Laatste nieuws

Confiserie Van Damme

2021-01-01 20:54:08

Groothandelsmagazijn

2021-01-01 20:38:41